Membran Nedir?
Membran, her zaman su ile ilişki halinde olan birimlerin sudan etkilenmelerine engel olmaya yarayan izolasyon malzemesidir. Çelik blok, tel veya beton vb. malzemelerin uzun yıllar süresince sağlam kalması gereklidir. Membran; bu materyallerin korunması kısmında önemli bir görev üstlenir. Gerek kendi özelliği itibariyle gerekse de uygulanan yapının cinsine bağlı olarak membranın farklı çeşitlerinden söz edilebilir. İhtiyaçlarınıza, beklentilerinize ve elbette bütçenize bağlı olmak şartıyla en uygun membran çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Membranların dayanıklılığı, kalınlığı veya diğer teknik özelliklerine göre farklılıklar gösterebilir.
Membranlar genel olarak yalıtım çalışmalarında kullanılması uygun görülen ve tercih edilen bir malzemedir. İzolasyon, yapılarda önemli derecede görev üstlenen bir bölüm olmaya başlamıştır. Günümüzde membran uygulamaları isteğe bağlılıktan çıkıp zorunluluk halini almış olarak kabul edilmektedir. Membranın oluşturduğu sonuçlar göz önüne alındığında, yapı sektörünün göz ardı edilemez malzemelerinden biri haline gelmiştir. Membran, diğer bir değişle izolasyonun temel taşıdır. Binaların uzun ömürlü olmasının gizemli sırlarından biri olan membran, kesinlikle her yapıya uygulanması gereken bir malzemedir. Membran, ısı ve su yalıtım aşamalarında çok rahat ve hızlı bir şekilde uygulanır. Isı yalıtımı malzemesi olarak kullanılan membran; binayı kış aylarında soğuktan, yaz aylarında ise sıcaktan korur. Geniş kullanım alanlarına sahip olan membranları; endüstri sanayinde yer alan genleşme tanklarının içerisinde de gözlemleyebiliriz.
MEMBRAN Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Yapı sektöründe yaygın bir şekilde tercih edilen malzemeler arasında yer alan MEMBRAN ilk sıralarda konumunu almıştır.
Kullanımının kolay olması, fiyat ve performans açısından uygun olması, uygulandığı bölgedeki sonuçların olumlu olması MEMBRAN' ın tercih edilmesinin sebepleri arasındadır.
Gelişen teknolojiyle MEMBRAN uygulamaları ve çeşitlerinde farklılıklar gözlenebilir.
İhtiyaç duyulan MEMBRAN çeşitlerine yönelebilmek ve yapıların izolasyondan kaynaklı sorunlarını uzun süreli bir şekilde çözmek için; MEMBRAN seçiminde dikkat edilmesi gereken maddeler şunlardır.
MEMBRAN' ın teslimat tarihi.
MEMBRAN' ın kalınlığı.
MEMBRAN' ın donatı çeşidi.
MEMBRAN' ın hangi iklim şartlarında kullanılacağı.
MEMBRAN' ın sıcak ve soğuk dayanım özellikleri.
MEMBRAN' ın yangın vb. koşullara karşı dayanıklılığı.
MEMBRAN uygulamaları çok geniş bir yer tutar.
MEMBRAN Çeşitleri Nelerdir?
MEMBRAN'lar uygulanacak yüzeylere göre değişiklikler gösterirler.
Çoğunlukla yapılarda kullanımı onaylanan ve en çok tercih edilen MEMBRAN tiplerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Bitümlü MEMBRAN Kaplama;
Bitümlü MEMBRAN' lar polyester malzeme ile mukavemetli hale getirilmişlerdir. Yüksek kaliteli yapıda bulunan BİTÜMLÜ MEMBRAN' lar, uzun süre özelliklerini kaybetmeden dayanım gösterir. İçeriğinde yer alan kauçuk sayesinde çok daha esnek bir yapıya sahiptir. Bundan dolayıdır ki BİTÜMLÜ MEMBRAN' lar için büzülme odaklı durumlara karşı hazırlıklıdır diyebiliriz.
PVC MEMBRAN Kaplama;
PVC MEMBRAN uygulamalarında esas malzeme olarak PVC kullanılır. UV emiciler bu aşamada uygulamaya dahil edilir. Tabakadan kaynaklanacak olan aşınmaların önüne geçer. Yırtılma veya Kopma olasılıklarına karşın başarılı bir şekilde koruma sağlar.
TPO MEMBRAN Kaplama;
Doğayı koruyan MEMBRAN uygulaması olan TPO, tek katlı olmasıyla birlikte yansıtma özelliğiyle de ön plana çıkmaktadır. Farklı kalınlıkları ve boyutları bulunmaktadır.
EPDM MEMBRAN Kaplama
EPDM adı verilen MEMBRANlar hem hafif hem de dayanıklı olduğu için genel olarak seçim sebebidir. Tüm tabiaat koşullarına karşı yüksek bir sağlamlık sunan EPDM, olası bina hareketlerinde ayrılma göstermez. Yapılarda ağırlıkla yer alan bu MEMBRAN çeşidi, %100 izolasyon görevi üstlenir. UV ışınlarına karşı sergilemiş olduğu kararlı ve sağlam yapısı sayesinde dayanıklı olduğu da kanıtlanmıştır. Uygulaması kolay ve güvenlidir. Kimyasal aşınmalardan ve basınçtan olumsuz etkilenmez.